Krenite sa učenjem Amazon Web Servisa

Sa ciljem pomoći AWS (Amazon Web Services) zajednici na Balkanu, ali i svima ostalim zainteresovanim za računarstvo u oblaku na ovim prostorima, krenuli smo sa serijom blog postova na našem jeziku, koji imaju za cilj da objasne osnovne koncepte cloud-a, kao i najčešće korištenu terminologiju vezanu za cloud. Blog postovi će često biti popraćeni video materijalima, koji će sadržavati praktične primjere i objašnjenja upotrebe servisa dostupnih unutar AWS-a. Pored navedenog, svrha blog postova i video materijala jeste pomoć za polaganje AWS certifikata. Iako su mišljenja o certifikaciji u IT-u jako podijeljena, postoje argumenti za i protiv, AWS certifikati su trenutno među najtraženijim od strane poslodavaca. Razlog za ovakvu poziciju AWS certifikata na tržištu jeste način na koji se pitanja koncipirana, različiti nivoi certifikacije, te i ono najvažnije mogućnost varanja korištenjem dump-ova je svedena na minimum. U nekim od narednih blog postova detaljnije ćemo se baviti pitanjima za pripremu AWS certifikata.

Svi postovi napisani na našem jeziku su namjenjeni većinom početnicima i za njih nije potrebno nikakvo prethodno predznanje u radu sa AWS-om. Postovi koji budu dublje obrađivali tematiku će biti napisani na engleskom jeziku, te će pored ovog bloga biti objavljeni i na dev.to platformi.

O značaju cloud tehnologija je suvišno govoriti, dovoljno je da pogledate oglase za bilo koju od IT pozicija i vidjet ćete da je posjedovanje vještina u radu sa jednim od tri vodeća pružatelja cloud usluga (AWS, Google Cloud, Azure) gotovo pa obavezno.  Također, ukoliko pogledate predviđanja u kojem smjeru će se kretati IT industrija u godinama ispred nas, poznavanje cloud tehnologija bi trebao da bude jedan od prioriteta za sve one koji rade u IT industriji.

Ukoliko već niste, najbrži način da krenete sa AWS-om je da se pridružite AWS korisničkoj grupi u vašoj zemlji. Na taj način dobivate mogućnost i priliku da uživo i iz prve ruke čujete iskustva AWS eksperata, često i inženjera koji su zaposleni u samom AWS-u. Samim tim dobivate i priliku da postavite pitanje i steknete novo znanje i poznanstvo.

Kako oni koji nisu u mogućnosti da prisustvuju sastancima grupa uživo ne bi ostali uskraćeni, AWS zajednica je aktivna i na slack-u. Zahvaljujući grupi entuzijasta u Bosni i Hercegovni trenutno su aktivne tri AWS korisničke grupe, i to u Banja Luci, Sarajevu i Mostaru. AWS zajednica sa tri grupe u Bosni i Hercegovini broji preko 600 članova, što je čini najvećom IT zajednicom u našoj zemlji.

Pored redovnih aktivnosti koje se ogledaju u organizovanju sastanaka i radionica u svakom od navedenih gradova, organizujemo i redovne online sastanke. Prvo sljedeće online druženje će biti održano u Nedelju 12. januara sa početkom u 20 sati. Tema ovog online meetup-a jeste AWS Solutions Architect Associated certifikacija.

Za sva pitanja, nejasnoće, dodatna pojašnjenja ili povratnu informaciju, budite slobodni da se javite u komentarima na postove ili da me kontaktirate na e-mail.